Voorkom schijnzelfstandigheid volgens de Wet DBA
Een zorg-zzp’er werkt zelfstandig en is dus niet in loondienst. Toch kan er in de praktijk soms sprake zijn van schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst gaat daar in de nabije toekomst strenger op controleren. De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie, kortweg Wet DBA genoemd, is bedoeld om die schijnzelfstandigheid te voorkomen. We vertellen je graag wat je als zzp’er in de zorg moet weten en regelen om aan de Wet DBA te voldoen.
Wat als je niet voldoet aan de Wet DBA?
Een opdrachtgever die jou ‘inhuurt’ als zelfstandig ondernemer, hoeft voor jou geen loonbelasting en premies voor volksverzekeringen af te dragen. Dit doe je zelf bij je aangifte inkomstenbelasting. Ook heb je als zzp’er recht op allerlei ondernemersaftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek. Lijk jij een zelfstandig ondernemer, maar vindt de Belastingdienst dat je in loondienst bent? Dan moeten jij en/of je opdrachtgever mogelijk een boete of fiscale naheffing betalen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je als zzp’er in de zorg voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigheid.
Zo voorkom je schijnzelfstandigheid
Als zelfstandige moet je aan wettelijke verplichtingen voldoen en te werk gaan als een ondernemer. Zo voldoe je als zzp’er in de zorg aan de wet DBA en voorkom je schijnzelfstandigheid:
- Er is geen ‘gezagsverhouding’ met je opdrachtgever. Je bepaalt zelf wanneer, hoelang, waar en op welke manier je werkt, en of je het werk zelf uitvoert of uitbesteedt.
- Je hebt meerdere opdrachtgevers en bent niet afhankelijk van één opdrachtgever. Werk je vooral voor een ex-werkgever, dan is er een groter risico van schijnzelfstandigheid.
- Je voldoet aan het urencriterium. Besteed je minimaal 1.225 uur per jaar aan je onderneming, dan heb je recht op fiscale voordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. Ook de tijd die je spendeert aan administratie, acquisitie, scholing en reistijd tellen mee.
- Je maakt winst en streeft naar winstgevendheid.
- Je loopt ondernemersrisico, zoals het niet op tijd betaald krijgen van een factuur.
- Je bent zelf aansprakelijk voor de diensten die je verricht of de producten die je levert.
- Je hebt een professionele bedrijfsnaam en profileert je met een website, visitekaartjes en via sociale media. Uiteraard heb je ook een KVK-nummer.
En zo voldoe je in de praktijk aan de Wet DBA
- Je bepaalt je eigen uurtarief of projecttarieven. Je houdt hierbij rekening met je kosten, belastingen en de gewenste winst.
- Je houdt een duidelijke, professionele administratie bij van je inkomsten, uitgaven en gewerkte uren.
- Je sluit met iedere opdrachtgever een Overeenkomst van Opdracht (OvO) af waarin je jullie afspraken vastlegt.
- Je bepaalt zelf hoe je je werk uitvoert. Je opdrachtgevers stellen doelen, maar jij kiest hoe je die bereikt.
- Je regelt bij vakantie of ziekte zelf vervanging, zodat je opdracht toch volgens afspraak wordt uitgevoerd.
- Je investeert in trainingen en cursussen, administratieve middelen of marketing. Je laat zien dat je je blijft ontwikkelen als zorgprofessional én als ondernemer.
Het is verstandig om samen te werken met opdrachtgevers die jouw zelfstandigheid respecteren. Ook is het zinvol om je aan te sluiten bij een collectief dat jou ondersteunt bij het opstellen van overeenkomsten en het vinden van opdrachten, zoals Collectief Draagkracht.
Blijf op de hoogte over de Wet DBA
Houd de nieuwspagina van de Rijksoverheid in de gaten voor de meest actuele informatie over de Wet DBA. Zoek bijvoorbeeld op ‘DBA’ of op ‘schijnzelfstandigheid’ om de berichten hierover te lezen. Heb je vragen of kunnen wij je helpen? Bel of mail ons dan gerust.