Kwalitatieve zorg verlenen als jeugd- en gezinsprofessional
Als zelfstandig jeugd- en gezinsprofessional werk je met kwetsbare jeugdigen en gezinnen. Met de zorg die jij verleent, maak je een waardevol verschil in hun leven. Bij Collectief Draagkracht vinden we het daarom belangrijk dat je kwalitatief hoogwaardige zorg verleent. Bovendien ben je als jeugd- en gezinsprofessional wettelijk verplicht om zorg te leveren die voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen.
Kwalitatieve zorg verlenen betekent ook dat je zorgvuldig werkt, met inlevingsvermogen en een hoge mate van professionaliteit. Het betekent dat je doorlopend streeft naar verbetering en samenwerking. Je bevordert zo ook je eigen professionele en persoonlijke groei als zorgverlener. Collectief Draagkracht biedt hiervoor een platform.
Wettelijke eisen voor zorgaanbieders
Als zorgaanbieder moet jouw zorg voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Die eisen staan beschreven in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) en de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza). Volgens de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz) moet je het zorgplan met je cliënt bespreken, medezeggenschap regelen en een klachtenregeling hebben. Bepaalde handelingen mag je volgens de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (Wet BIG) alleen uitvoeren als je BIG-geregistreerd zorgverlener bent.
Tip: doe hier de online Kwaliteitscheck Wtza om te controleren of je aan de wettelijke kwaliteitseisen voldoet. Klik op de groene button en download het document ‘Kwaliteitscheck Jeugdhulp’.
Zo verleen je kwalitatieve zorg
Kwalitatieve zorg verlenen, hoe doe je dat in de praktijk? We geven je graag wat houvast door hieronder de belangrijkste tips te noemen voor het verlenen van kwalitatief hoogwaardige zorg. Wil je ergens meer over weten? Vraag ons dan gerust om advies.
Volg de professionele standaarden
Zorg dat je aan wettelijke kwaliteitsnormen voldoet, zoals de Wtza, dat je bent aangesloten bij een klachtenportaal en dat je over een geldige SKJ-registratie of BIG-registratie beschikt. Werk ethisch en professioneel volgens kwaliteitsrichtlijnen en standaardmethodieken, zoals de Beroepscode voor professionals in sociaal werk, de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming.
Communiceer open, eerlijk en duidelijk
Maak heldere afspraken met je cliënten over jullie doelen, verwachtingen en de manier van werken. Werk nauw samen met alle gezinsleden en geef ze allemaal een actieve rol in het zorgproces. Zo voelen ze zich betrokken en medeverantwoordelijk. Houd je zorgplannen en rapportages zorgvuldig bij in een elektronisch cliëntdossier zodat iedereen de voortgang kan volgen.
Werk samen en deel je kennis
Samenwerking is enorm belangrijk. Met collega’s, maar ook met instellingen, gemeenten, scholen, jeugdteams en andere zorgprofessionals. Door zorgvuldig te overleggen en kennis en ervaring te delen, komen jullie samen tot de beste aanpak. Sluit je aan bij een netwerk en ga naar netwerkbijeenkomsten om ook van anderen te leren en zo jouw vakkennis te vergroten.
Bied maatwerk en wees flexibel
Ieder mens, ieder gezin en iedere situatie is uniek. Werk daarom persoons- en gezinsgericht en stem je aanpak altijd af op de behoeften en de mogelijkheden die er op dat moment zijn. Maar wees ook flexibel en reageer attent als de omstandigheden in het gezin veranderen of als er wijzigingen in het beleid zijn.
Handel ethisch en empathisch
Kwalitatieve zorg verlenen kan niet zonder integriteit, inlevingsvermogen en verantwoordelijkheid. Het is belangrijk dat je ethisch en empathisch werkt door gezinnen met respect te behandelen. Zorg voor een veilige en vertrouwde omgeving en neem de verantwoordelijkheid voor jouw acties. Bescherm zowel jezelf als het gezin door professionele grenzen te stellen en duidelijk te zijn over jouw rol.
Blijf leren en jezelf ontwikkelen
Bewaak je kwaliteit en blijf jezelf ontwikkelen. Dit kan door regelmatig trainingen en cursussen te volgen op het gebied van jeugdzorg, gezinsondersteuning en ondernemerschap. Wees kritisch op je eigen handelen en waardeer feedback van collega’s en cliënten. Dit helpt je om jezelf als jeugdhulpverlener te blijven verbeteren.
Sluit je aan bij een collectief
Het is fijn én noodzakelijk om steun te krijgen van collega’s uit het vak. Sluit je daarom aan bij een netwerk van gelijkgestemde professionals, zoals Collectief Draagkracht. Via het collectief kun je contact leggen met collega-jeugd- en gezinsprofessionals voor vragen en discussies, heb je toegang tot intervisies, trainingen en praktische tools, krijg je hulp bij administratieve en organisatorische zaken en kun je samenwerken aan casussen om de kwaliteit en continuïteit van je zorg te waarborgen. Kwalitatieve zorg verlenen wordt zo een stuk gemakkelijker. Ben je nog niet bij ons aangesloten? Meld je nu aan!