SKJ-registratie voor professionals in de jeugdhulp
Ben jij een zelfstandig jeugdhulpverlener op niveau 4 en wil je je aansluiten bij Collectief Draagkracht? Dan heb je een registratie nodig bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ), het onafhankelijke beroepsregister van jeugdprofessionals in Nederland. Via de registratiewizard van SKJ test je snel of jij je als professional kunt registreren. Was je al eerder geregistreerd bij SKJ? Dan kun je herintreden. Als zorgverlener op niveau 4 moet je je iedere vijf jaar herregistreren. Dit doe je door aan te tonen dat je voldoende werkervaring hebt opgedaan en scholing hebt gevolgd om je vakbekwaamheid te behouden (niveau 2 of 3 heeft die verplichting niet).
Wat is de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd?
De SKJ is een beroepsregister voor jeugdprofessionals. Met een SKJ-registratie toon je aan dat je de bekwaamheid hebt om te werken in de jeugdhulp en/of jeugdbescherming. Zo waarborgt dit kwaliteitsregister dat professionals over de juiste vakkennis, vaardigheden en ervaring beschikken om hulp te bieden op hoog niveau. Ook toont de registratie aan dat je jezelf professioneel blijft ontwikkelen zoals in jouw vakgebied wordt verwacht.
Wanneer heb je een SKJ-registratie nodig?
Je hebt een SKJ-registratie nodig als je in een hbo-functie binnen de jeugdhulp of jeugdbescherming werkt, of als je als pedagoog of psycholoog direct met kinderen en jeugdigen werkt. In deze sector krijg je vaak te maken met complexe situaties, zoals risicovolle taken of problematiek waarbij specifieke expertise vereist is. Voor zulke werkzaamheden mag alleen een SKJ-geregistreerde professional worden ingezet.
Wanneer kun je je registreren?
Om een SKJ-registratie te krijgen, moet je voldoen aan een van de volgende voorwaarden:
- Je hebt een hbo-diploma sociaal werk met het uitstroomprofiel jeugdzorgwerker of jeugd (behaald binnen de afgelopen vijf jaar).
- Je hebt een master Jeugdzorg afgerond (niet ouder dan vijf jaar).
- Je hebt succesvol een EVC-traject Jeugd- en Gezinsprofessional afgerond.
- Je werkte op 1 januari 2018 in een hbo-functie binnen de jeugdhulp en had direct contact met kinderen of jeugd onder de achttien jaar.
Als je bent afgestudeerd aan de universiteit en de juiste vooropleiding hebt, kun je je inschrijven in de SKJ-kamer voor pedagogen en psychologen.
De Norm verantwoorde werktoedeling en professionele standaard
In de jeugdzorg geldt de Norm verantwoorde werktoedeling. Sinds 2015 verplicht deze norm werkgevers om werk toe te delen op basis van de kennis en vaardigheden van professionals. Voor specifieke taken is het gebruik van SKJ-geregistreerde professionals vereist om kwalitatieve en verantwoorde hulp te bieden. SKJ-geregistreerde professionals werken volgens een professionele standaard. Ze hanteren de beroepscode en vakinhoudelijke richtlijnen en zijn aanspreekbaar op hun handelen. Hierdoor wordt de kwaliteit van de jeugdhulp gewaarborgd.
Zo meld je je aan voor een SKJ-registratie
- Ga naar pagina https://mijn.skjeugd.nl/registreren en maak een account aan als professional.
- Start daarna je registratie in Mijn SKJ. Je moet hierbij diverse documenten uploaden (tip: zoek ze alvast op en zet ze klaar):
- Je diploma
- Een geldige Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
- Werkgeversverklaringen of andere bewijzen van werkervaring
- Certificaten van gevolgde cursussen en trainingen
- Je actuele cv met een overzicht van je opleidingen en werkervaring
- De formulieren voor je registratie vind je in de informatiebank van SKJ. Ga naar de juiste ‘kamer’ (bijvoorbeeld Jeugd- en gezinsprofessionals) en klik op Links & Downloads.
- Als SKJ jouw complete registratieaanvraag heeft ontvangen, gaan ze die beoordelen. Binnen zes weken ontvang je hun reactie.
- Voordat SKJ jouw aanvraag behandelt, moet je eerst de jaarlijkse registratiekosten betalen. De actuele kosten vind je op de pagina Registratieprocedure. Als je gaat herintreden betaal je daarnaast ook administratiekosten. Ben je eenmaal geregistreerd, dan krijg je elk jaar een factuur.
- Is jouw SKJ-registratie goedgekeurd, dan word je opgenomen in het SKJ-register.
Kijk voor meer informatie over het registratieproces en de vereisten op de website van SKJ.