Veelgestelde vragen van zorgprofessionals over Collectief Draagkracht
Heb je vragen over Collectief Draagkracht, het lidmaatschap, ons platform, jouw persoonlijke contactpagina, de toewijzing van opdrachten, kosten, vergoedingen, de samenwerking met TiGO Gezinsondersteuning of andere zaken? Lees hier de antwoorden op de veelgestelde vragen.
Algemene vragen over Collectief Draagkracht
Wat is Collectief Draagkracht?
Collectief Draagkracht is een netwerk voor jeugd- en gezinsprofessionals met een online platform voor het stimuleren van samenwerking, kennisdeling en persoonlijke groei. Het collectief is onderdeel van TiGO Gezinsondersteuning BV, de jeugdzorgorganisatie die hoogwaardige zorg en maatwerk biedt om gezinnen en jeugdigen te ondersteunen bij het herstellen van de balans en de regie. Het uiteindelijke doel is zelfredzaamheid en een duurzame impact op het welzijn van gezinnen.
Wat is het doel van het collectief?
Collectief Draagkracht wil de kwaliteit van jeugdzorg verbeteren en de zorgprofessionals versterken in hun werk en ondernemerschap. Ons doel is om samen sterk te staan voor ouders, jongeren en kinderen, voor en met elkaar.
Wat doet Collectief Draagkracht concreet?
Ons online platform brengt de leden samen, zodat zij elkaar in hun ontwikkeling kunnen helpen en motiveren, kunnen sparren, kennisdelen en samenwerken. We delen opdrachten en casussen vanuit de gemeenten en zorgkantoren, zodat we voor de gezinnen en jeugdigen continuïteit kunnen bieden. Via TiGO Academy bieden we online trainingen, e-learning, coaching, intervisies en supervisie. We ondersteunen jeugd en gezinsprofessionals bij wettelijke en professionele vraagstukken.
Voor wie is Collectief Draagkracht bedoeld?
Het collectief richt zich op SKJ- en/of BIG-geregistreerde professionals met een hbo- of wo-achtergrond die werken in de jeugdhulp of gezinsondersteuning, zoals jeugdhulpverleners, gezinsbegeleiders, pedagogen en psychologen. Zowel zorgprofessionals in loondienst als ervaren en startende zelfstandigen kunnen zich bij ons aansluiten.
Vragen over het lidmaatschap
Waarom zou ik lid worden van het collectief?
Collectief Draagkracht geeft je toegang tot een netwerk van collega-zorgprofessionals, met een online berichtenplatform, een forum (in ontwikkeling) voor onderlinge communicatie en discussie, en praktische tools en sjablonen. Hier kun je kennis en ervaring delen om sterker te worden in je werk en zo betere zorg te bieden aan jeugd en gezinnen. Via samenwerking met TiGO Gezinsondersteuning krijg je toegang tot opdrachten die aansluiten bij jouw expertise. Via TiGO Academy kun je coaching krijgen en deelnemen aan trainingen, intervisies en supervisie. Ben je zzp’er in de zorg, dan ondersteunt TiGO Academy jouw ondernemerschap met trainingen, coaching en begeleiding bieden bij zaken zoals je ondernemersvaardigheden en wettelijke verplichtingen. Dit maakt het ondernemen een stuk eenvoudiger.
Wat kost het lidmaatschap bij Collectief Draagkracht?
De jaarlijkse bijdrage voor deelname aan Collectief Draagkracht bedraagt vijftig euro. Dit bedrag (of meer) kun je terugverdienen via de winstdeling, afhankelijk van je bijdragen en je prestaties binnen het collectief. Na je betaling ontvang je een bewijs van lidmaatschap van Collectief Draagkracht. Dit certificaat toont aan dat je kwaliteit levert, actief werkt aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling en betrokken bent bij het verbeteren van de jeugd- en gezinszorg in Nederland. Dit certificaat toont aan dat je kwaliteit levert, dat je actief werkt aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling als jeugd- en gezinsprofessional en je inzet voor de verbetering van de jeugdzorg in Nederland. Voor dit alles heb je toegang tot ons platform en ons netwerk. Daarbij krijg je korting op trainingen en intervisies van TiGO Academy.
Hoe kan ik lid worden?
Vul eenvoudig online het aanmeldformulier in. Wij nemen vervolgens telefonisch contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Na je definitieve toelating ontvang je een uitnodiging om (telefonisch of via WhatsApp) een samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen met TiGO Gezinsondersteuning.
Ik ben in loondienst: welke documenten heb ik nodig om me aan te sluiten?
Als je (ergens anders dan bij TiGO Gezinsondersteuning) in loondienst bent en je aanmeldt voor het lidmaatschap, vragen we je om deze documenten aan te leveren:
- Je cv met een recente pasfoto.
- Een kopie van je paspoort.
- Je SKJ-registratienummer en/of BIG-registratienummer.
Ik ben zzp’er: welke documenten heb ik nodig om me aan te sluiten?
Als je zzp’er bent en je aanmeldt voor het lidmaatschap, hebben we de volgende documenten van je nodig:
- Een uittreksel van je inschrijving in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel (KVK).
- Jouw aanmelding bij het Zorgaanbiedersportaal.
- Je persoonlijke AGB-code voor de registratie in het AGB-register van Vektis.
- Je SKJ-registratienummer en/of BIG-registratienummer.
- Een bewijs van aansluiting bij een klachtenfunctionaris voor zzp’ers in de zorg.
- Een bewijs van een afgesloten bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
- Je cv met een recente pasfoto.
- Een kopie van je paspoort (bij de start van je eerste opdracht).
- Een kopie van je behaalde diploma’s (bij de start van je eerste opdracht).
Vragen over zorgopdrachten
Hoe kom ik aan opdrachten?
Als lid kun je inloggen op onze website. Je krijgt zo toegang tot de online opdrachtenpagina op ons platform. Hier delen wij opdrachten vanuit gemeenten en zorgkantoren. Bij opdrachten die passen bij jouw expertise, kun je je interesse en motivatie aangeven. Als ook je ervaring en diploma’s aansluiten, koppelen we je aan het gezin. Om zeker te weten dat we een juiste match maken, kan er een kennismakingsgesprek met het gezin plaatsvinden. Mochten zich meerdere professionals voor een opdracht hebben ingeschreven, dan bepalen we in overleg wie het best bij de opdracht past. TiGO Gezinsondersteuning heeft hierin het laatste woord. Waar mogelijk betrekken we ook het gezin bij dit proces.
Wie overlegt met de gemeenten en zorgkantoren?
Dit doet Marjolein Mulderij, oprichter en directeur van TiGO Gezinsondersteuning. Zij is het aanspreekpunt voor gemeenten en zorgkantoren en zorgt namens het collectief voor contractafspraken en aanbestedingen.
Hoe werken Collectief Draagkracht en TiGO Gezinsondersteuning samen?
TiGO Gezinsondersteuning verzorgt de contracten met gemeenten en zorgkantoren. Zorgprofessionals worden via het platform van Collectief Draagkracht aan casussen gekoppeld en krijgen bij het uitvoeren van zorgplannen en administratieve taken ondersteuning via Ons®, het Elektronisch Cliëntendossier (ECD).
Kan ik als zzp’er zelfstandig blijven werken?
Als aangesloten zelfstandig zorgprofessional kun je volledig zelfstandig blijven werken. Ook als je een 0-urencontract aangaat met TIGO Gezinsondersteuning, kun je daarnaast als zelfstandige blijven werken. Je bent bij ons namelijk niet gebonden aan een concurrentiebeding. Als zzp’er bepaal je zelf je werklast en werkwijze, en werk je binnen je eigen professionele verantwoordelijkheid, in je eigen werkgebied.
Kan ik ook samenwerken?
Bij Collectief Draagkracht kun je binnen een gezin zowel alleen werken als samenwerken met andere professionals. Of je gaat samenwerken, hangt af van de zwaarte van de casus. Binnen één gezin kunnen meerdere professionals worden ingezet, zoals een ambulant gezinswerker en een gedragsdeskundige. Vooral bij complexe casussen stimuleren wij samenwerking.
Wie is verantwoordelijk voor de hulpverlening en het nakomen van afspraken?
Ben je in dienst van TiGO Gezinsondersteuning met een vast contract of een 0-urencontract, dan val je onder de verantwoordelijkheid van TiGO Gezinsondersteuning. Ben je elders in loondienst, dan is uiteraard de instelling verantwoordelijk waar je voor werkt. Als zelfstandig zorgprofessional ben je zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de hulpverlening die je biedt, net als voor het nakomen van afspraken met ouders of jeugdigen. Collectief Draagkracht ondersteunt je waar nodig, in samenwerking met TiGO Gezinsondersteuning, maar zegt vanwege de Wet DBA niet hoe jij je werk moet uitvoeren.
Vragen over de lidmaatschapsniveaus
Welke niveaus van lidmaatschap zijn er?
Er zijn drie lidmaatschapsniveaus bij Collectief Draagkracht, elk met unieke mogelijkheden voor betrokkenheid en deelname aan de winstdeling:
- Basisniveau, voor zelfstandige jeugd- en gezinsprofessionals of professionals die bij een andere organisatie werken dan TiGO Gezinsondersteuning. Je hebt volledige vrijheid en krijgt ondersteuning via ons netwerk.
- Partnerniveau, voor professionals met een 0-urencontract bij TiGO Gezinsondersteuning. Je werkt nauw samen met TiGO Gezinsondersteuning en hebt toegang tot gedeelde middelen en ondersteuning. Ook profiteer je van extra voordelen zoals bonussen en loopbaanontwikkeling.
- Coöperatieniveau, voor ervaren professionals met een vast contract bij TiGO Gezinsondersteuning. Je speelt een leidende rol binnen Collectief Draagkracht en bent betrokken bij strategische beslissingen en beleidsvorming. Je profiteert van bonussen, leiderschapsrollen en dividenduitkeringen.
Kan ik wisselen tussen de lidmaatschapsniveaus?
Je kunt op elk moment overstappen naar een ander lidmaatschapsniveau, afhankelijk van jouw professionele wensen. Ook kun je niveaus combineren, bijvoorbeeld het basisniveau als zelfstandig jeugd- en gezinsprofessional met het partnerniveau bij het hebben van een 0-urencontract met TiGO Gezinsondersteuning. Bij een combinatie gelden de richtlijnen en voorrechten van het hoogste niveau.
Hoe kan ik verder bijdragen aan de ontwikkeling van het collectief?
Je kunt ook ambassadeur worden van Collectief Draagkracht en zo een actieve bijdragen leveren aan de groei en ontwikkeling van ons collectief.
Hoe kom ik hier meer over te weten?
Wil je meer weten over de voordelen en de unieke mogelijkheden voor betrokkenheid en deelname aan de winstdeling van elk lidmaatschapsniveau? Je leest er meer over op onze pagina Lidmaatschap. Neem bij vragen contact met ons op voor aanvullende informatie.
Vragen over vergoedingen
Hoe werkt de betaling voor opdrachten?
Afhankelijk van onze manier van samenwerken (op zzp-basis, met een 0-urencontract of in vast dienstverband) ontvang je jouw vergoeding. Bij zzp-opdrachten keren we de afgesproken tarieven direct aan je uit nadat TIGO gezinsondersteuning de betaling of uitkering heeft ontvangen van de opdrachtgever (gemeente, zorgkantoor, Sociale Verzekeringsbank (SVB) of instelling). Bij een vast dienstverband ontvang je een basissalaris, aangevuld met winstdeling en bonussen.
Hoe krijg ik mijn gewerkte uren vergoed?
Je factureert jouw gewerkte uren aan Collectief Draagkracht. Per casus leggen we het afgesproken uurtarief vast in een Overeenkomst van Opdracht (OvO). Het uurtarief is vooraf bekend en wordt door ons online bij de betreffende opdracht vermeld.
Voorbeelden van uurtarieven
- Ambulante begeleiding regulier: 50 euro per uur.
- Ambulante begeleiding specialistisch: 65 euro per uur.
- Ambulante behandeling regulier: 85 euro per uur.
- Ambulante behandeling specialistisch: 95 euro per uur.
Let op: aan deze bedragen kunnen geen rechten worden ontleend. De daadwerkelijke tarieven worden bepaald door de gemeenten en de zorgkantoren. De tarieven zijn altijd 50 euro of hoger.
Word ik beloond bij het aandragen van opdrachten of professionals?
Voor het aandragen van nieuwe opdrachten of professionals ontvang je van ons een financiële beloning, de ‘referral fee’. Zo waarderen wij jouw bijdrage aan het collectief.
Vragen over TiGO Academy
Wat biedt TiGO Academy mij?
Onze TiGO Academy biedt coaching, intervisies, supervisie, online trainingen, klassikale trainingen en e-learning voor jeugd- en gezinsprofessionals. Alle coaching en trainingen zijn gericht op de drie thema’s persoonlijke ontwikkeling, ondernemersvaardigheden en vakinhoudelijke kennis. Denk hierbij aan onderwerpen zoals professionele standaarden en beroepsethiek, systemisch werken, wet- en regelgeving en agogische gespreksvaardigheden. Leden van Collectief Draagkracht krijgen korting op de trainingen.
Hoe werkt de coaching via Collectief Draagkracht?
Onze coaching is gericht op jouw professionele en zakelijke ontwikkeling. Of je nu een startend of ervaren zorgprofessional bent, onze coaches helpen je om te groeien en jezelf te ontwikkelen.
Welke trainingen biedt Collectief Draagkracht aan?
Via TiGO Academy bieden we trainingen aan die zijn gericht op persoonlijke en professionele groei. Denk aan agogische gespreksvoering, methodisch werken en wet- en regelgeving.
Zijn er verplichte trainingen?
Er zijn geen verplichte trainingen. Wel raden we je aan om regelmatig deel te nemen aan intervisies en bijscholing, zodat je jezelf professioneel blijft ontwikkelen.
Overige vragen
Mag ik op mijn persoonlijke pagina mijn eigen profiel beheren?
Je krijgt op het platform een persoonlijke contactpagina waar je je eigen profiel kunt invullen, beheren en aanpassen. Met dit profiel ben je zichtbaar voor je collega-professionals en kun je ze een goed beeld geven van jouw expertise en werkgebied. Je collega’s en jij kunnen elkaar zo gemakkelijk benaderen voor vragen, brainstorms, samenwerking en intervisiegesprekken.
Hoe zit het met intervisie en samenwerking?
Collectief Draagkracht stimuleert de aangesloten jeugd- en gezinsprofessionals om met collega’s samen te werken en deel te nemen aan intervisies. TiGO Academy organiseert intervisies en netwerkbijeenkomsten om die samenwerking te bevorderen.
Staat jouw vraag hier niet bij?
Staat jouw vraag niet bij de veelgestelde vragen? Stuur ons dan gerust een mailtje. Wij helpen je graag verder!