"Zzp'ers hoeven zich geen zorgen te maken over handhaving wet DBA"
Bron: BNR Nieuwsradio
Geplaatst op: 6 september 2024
De Belastingdienst heeft besloten om geen extra handhavers in te zetten voor de controle van schijnzelfstandigheid. Daarmee wordt de handhaving van de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties) gewoon van kracht vanaf 1 januari 2025. “Volgens de Belastingdienst gaat het wel effect hebben op zzp'ers, maar of dat ook echt gebeurt, blijft de vraag”, zegt Leendert Beekman, politiek verslaggever.
De Belastingdienst heeft al ongeveer tachtig ambtenaren op de controle gezet en gaat dat aantal niet uitbreiden. “Ze hebben aangegeven niet meer of minder te gaan controleren.” Ook worden misstanden die vóór 1 januari hebben plaatsgevonden niet met terugwerkende kracht beboet.
Schijnzelfstandigheid
De Wet DBA heeft als doel om zzp'ers te weren van beroepen die in dienstverband moeten worden uitgevoerd. Zo is de Nederlandse veiligheidsbranche bijvoorbeeld bezorgd over het aantal zzp'ers die zonder elkaar te kennen evenementen beveiligen. “Het lijkt ons niet de bedoeling dat er evenementen worden georganiseerd waar niemand verantwoordelijk is voor de veiligheid en geen strakke organisatie achter zit”, zei de branche eerder. Een nieuwe, vervangende wet ligt al klaar, maar die gaat pas vanaf 2026 in. Daarom weten veel zzp'ers niet waar ze het komende jaar aan toe zijn.
Volgens Beekman hoeven de meeste zzp'ers zich geen zorgen te maken. “Het gaat om overduidelijke schijnveiligheid, en de Belastingdienst gaat eerst handhaven op de opdrachtgever en niet de zelfstandige. Als er iets mis is, dan gaan ze eerst naar de opdrachtgever. Pas daarna komen ze bij de zzp'er uit.”
“Het is maar een heel klein deel”
Er was de laatste tijd veel te doen over de wet DBA, maar de Belastingdienst heeft aangegeven dat niemand zich zorgen hoeft te maken, ziet ook de politiekverslaggever Beekman. “Het gaat maar om een heel klein deel van de zzp'ers. Zij zijn wel heel vocaal, ze willen zich natuurlijk laten zien in Den Haag. Maar het lijkt erger dan het is.”
De Tweede Kamer reageert relatief eensgezind, de VVD wil dat de focus komt te liggen op zelfstandigen die tegen hun wil zzp'er zijn geworden en onder het minimumloon verdienen. De BBB steunt dit. Het gevoel in de kamer is dat het de individuele zzp'er niet te moeilijk moet worden gemaakt, maar dat misstanden wel goed moeten worden aangepakt. “De kamer is nog wel onzeker of de handhaving al vanaf 1 januari moet, daar zal zeker nog over worden gedebatteerd.”